Over de Volkskrant

Voorkant van de VolkskrantDe Volkskrant is een bekende en één van de meest gelezen kranten van het land. Hoewel de krant ook te maken heeft met de opkomst van het internet en een teruglopende oplage lezen nog altijd een kleine miljoen mensen dagelijks de krant. Tegelijkertijd bezoeken ook vele tienduizenden mensen dagelijks de website. De krant heeft een oplage van een kwart miljoen.

Geschiedenis

In 1919 werd de krant voor het eerst gedrukt en verspreid. Het ochtendblad is van oorsprong links georiënteerd en had bij de oprichting een rooms-katholieke insteek. De krant werd in 1919 dan ook opgericht door katholieke arbeidersbonden. Het eerste exemplaar van 2 oktober 1919 had vier pagina’s en voor 3 cent kon je de krant kopen. Destijds was de krant nog geen dagelijks ochtendblad en werd deze alleen op donderdag verspreid. Een aantal maanden later verscheen de krant om de dag en in 1921 dagelijks. Na de Tweede Wereldoorlog nam het aantal abonnees aanzienlijk toe. Medio jaren 90 was de krant samen met de Telegraaf zelfs de meest gelezen krant van Nederland. Inmiddels is de krant, qua oplage, samen met het Algemeen Dagblad en de Telegraaf nog altijd één van de grootste kranten van het land.

Inhoud van de krant

Je kunt de Volkskrant veelzijdig noemen. In de krant vind je vele nieuwsartikelen, maar ook vele achtergrondverhalen. Dit in tegenstelling tot veel andere dagbladen. Hierbij gaat het om artikelen over onder meer kunst, sport, politiek en economie. Op zaterdag lees je Volkskrant Magazine. In dit magazine staan interessante interviews met prominenten.

Tabloid

Net als vele andere kranten is De Volkskrant overgestapt op een ander formaat. In 2010 verscheen de krant voor het eerst op tabloidformaat. De zaterdagbijlagen hebben het Berlinerformaat. De Volkskrant is hierdoor ook een modernere krant geworden. De krant werd onlangs zelfs uitgeroepen tot Newspaper of the year. Dit is voor Europese kranten een belangrijke ontwerpprijs. Het ochtendblad werd geprezen om zijn hoogwaardige en moderne inhoud, met een magazine-achtige lay-out. Vooral de voorpagina werd geprezen, alsook de covers van bijlage V en Uitgelicht.

Kenmerken van de Volkskrant

De Volkskrant werd zoals aangegeven door velen vele decennia gezien als een linkse krant, maar tegenwoordig is de Volkskrant minder uitgesproken als het om politieke standpunten gaat. Dit zul je ook opmerken wanneer je een Volkskrant proefabonnement afsluit. Hoewel er veel ‘linkse’ columnisten zijn, zijn er namelijk ook veel columnisten actief die als rechts kunnen worden beschouwd. Zo schreef onder meer Bert Brussen columns voor de krant.

Laat een reactie achter